rejecting-food

Чому люди товстішають?

Головна » Дієта » Чому люди товстішають?

Щорічно щонайменше 2,8 млн дорослих вмирають через надлишкової маси тіла або ожиріння. Крім того, 44% випадків розвитку цукрового діабету і 23% — ішемічної хвороби серця обумовлені надмірною масою тіла та ожирінням.

А чому ми жирі? В чому причина? І люди зараз освічені, не в приклад тим, хто жив раніше, поки цього ожиріння не було. І зрозуміло всім, що ми багато їмо і мало рухаємося. І зрозумілий всім рецепт одужання людства, він дуже простий: «Більше рухайся і менше їси — будеш стрункий, як кипарис».

Я вважаю, що цей рецепт відомий кожному товстуна, перепрошую, будемо політкоректними, кожній людині з підвищеною масою тіла. Так чому ж, якщо рецепт такий простий і всім відомий, людство все більше і більше набирає вагу на шкоду своєму здоров’ю?

Мені пригадується фільм «Назад в майбутнє», в якому хлопець, житель Америки вісімдесятих років двадцятого століття потрапляє на Дикий Захід середини дев’ятнадцятого століття. І ось, опинившись в барі серед місцевих ковбоїв, які поправляли своє здоров’я алкоголем, він говорить про те, що бігати корисно для здоров’я.

Бігати для здоров’я? О так, це виглядало в очах ковбоїв маренням божевільного. І хочеться зауважити, якщо бігати для здоров’я років двісті тому було маренням, а зараз норма, то чому тоді не було проблеми ожиріння, а зараз є? Як людство раніше справлялося з цією проблемою, не знаючи рецепта, а зараз, при всіх знаннях сучасної науки, воно безсиле перед цією епідемією?

Розмірковуючи на цю тему, я поділилася своїм питанням з моїм колегою, які знаються на питаннях спортивної психології і в фізіології людини.

І ось як він пояснив мені це явище.

Еволюція живих організмів в природі — процес не швидкий, це як мінімум сотні тисяч або мільйони років. Наші тіла і наша фізіологія були максимально пристосовані до життя в кам’яному столітті, який тривав більше мільйона років.

  1. Для того, щоб жити і хоча б щось є, треба було добре побігати.
    Тут не до жиру. Бігати зручніше все-таки худому. А якщо у тебе і з’явився зайвий жирок, то він швидко розтане в голодні часи, а воно обов’язково прийде, якщо ти не наздоженеш того, кого можна з’їсти. Або тебе з’їдять ті, від кого ти не зможеш втекти сам.
  2. Середня тривалість життя не перевищувала двадцяти років, та й ще років двісті тому вона не перевищувала тридцяти років. А ми бачимо, що повнота дуже часто приходить з віком до сорока років. Коли обмін речовин сповільнюється, а споживання їжі — немає. У кам’яному віці просто не доживали до цього віку.
    А років двісті тому існуюча на той момент медицина (та й культура) не могла забезпечити людині, яка страждає на ожиріння, тривале життя.
  3. Їжа була несмачною (тобто за нашими мірками абсолютно несмачною, ніяких тобі спецій, приправ і навіть солі), до того ж не живильним і трудноусвояемих. Уявіть собі сире тухле м’ясо і якісь корінці і дикі ягоди, це до якої міри треба бути голодним, щоб захотіти з’їсти такий обід.
    До того ж люди того часу не говорили «мені треба це обов’язково з’їсти, щоб вижити». Ні, вони їли це тоді, коли хотіли, коли вона була для них смачною.

Хтось може заперечити мені, помітивши, що можна було б чудово обходитися овочами і фруктами, але запевняю вас, сучасні рослинні продукти — це плід постійної тисячолітньої селекційної роботи людини. Без неї будь-сільськогосподарський продукт виродиться буквально за десяток років, приклад — дикі яблука.

Рекомендуємо: Які продукти спотворюють нас?

Тут я хотіла б пояснити цю думку більш докладно.

Чому радять вставати з-за столу напівголодним, і чому ми любимо переїдати. І краще навіть сказати, чому ми їмо навіть тоді, коли точно знаємо, що не голодні?

Існує версія, що таким чином людина (звичайно, не сама людина, а його організм) запасається жиром на випадок можливого голоду. Я з цим не згодна, якщо це і має місце, то в дуже і дуже незначній кількості, як, наприклад, шкірне дихання людини — воно хоч і є, але спробуй подихати так хоча б хвилини дві або три. Так і накопичення жиру: хоч воно й існує, але аж ніяк не сприяє виживанню людини як в кам’яному, так і в сучасному світі.

У мене версія інша. Якщо хто-небудь з вас коли-небудь голодував або спеціально, або змушене, то знає, як загострюється при цьому смак. І нічим до цього не примітні продукти (зауважте, не делікатеси, а, наприклад, просто хліб і цукор) стають ну такими неймовірно смачними, що здається, що й не їла ніколи в житті до цього що-небудь подібне. Хоча чому здається, чи не здається, воно так і є.

Почуття голоду у багато разів підсилює чутливість рецепторів смаку мовою, що і надає неймовірний смак звичайним продуктам. Навіть є таке прислів’я: «Голод кращий кухар». А в міру насичення ця чутливість спадає, і ми говоримо «я наївся» і відсуває від себе наступну окраєць хліба.

Але ж людина не дарма славиться розумом і кмітливістю. І тому зміг придумати, як хотіти їсти після того, як вже поїв. Просто треба робити їжу смачніше, щоб рецептори на язиці продовжували відчувати смак продукту навіть після того, коли вже не лізе. І для цього була придумана купа різних спецій, починаючи від солі, і способи обробки їжі, які загострювали смак цієї їжі так, що її хотілося їсти, навіть будучи не голодним. Ну як тут не розтовстієш?

До того ж їжа завдяки обробці стала більш легко засвоюваній. Адже засвоєння їжі теж вимагає енергетичних витрат організму, і коли пишуть на продуктах, скільки вона містить калорій, це не говорить про те, що саме стільки ви їх і отримаєте, як вважають багато. Треба враховувати ще й витрати організму на засвоєння цього продукту.

І якщо у вас є проблеми із зайвою вагою, хочу привести тут кілька простих рекомендацій.

  1. Спробуйте зменшити кількість солі і інших спецій, і ви побачите, що станете наїдатися меншою кількістю їжі.
  2. Постарайтеся більше вживати сирих продуктів, в першу чергу овочів. Крім того, що ви отримаєте з них більше вітамінів, ваш організм витратить на засвоєння більше енергії, і частина продукту взагалі не засвоїть. Ви будете ситі, а калорій отримаєте в кілька разів менше.
  3. Треба більше рухатися. Не обов’язково навіть займатися спортом, тим більше якщо вам за сорок, можна просто полюбити ходити і приділяти цьому кожен день годину або два. Можна просто не їздити, а буває, що і стояти в пробці, а ходити на роботу, а якщо це далеко, то останнім дві зупинки. Або в магазин ходити не в найближчий, а в кращий. Та й в житті завжди знайдеться чимало справ, які вимагають пересувань, і якщо для цього треба витратити півгодини ходьби, то чому б і ні. Пройдіться і отримаєте від цього задоволення.

Так, і якщо ви любитель пива у вихідні або ввечері, то моя вам порада. Купуйте по одній пляшці в магазині в кілометрі від вас, тоді і ходити більше почнете, і пити менше станете.

Залишити коментар

Ваш email не публікується. Обовязкові поля позначені *

*