артрозі колінного суглоба

Дієта при артрозі колінного суглоба: необхідний компонент лікування

Головна » Дієта » Дієта при артрозі колінного суглоба: необхідний компонент лікування

Дієта при артрозі колінного суглоба основною метою має зниження маси тіла. Зменшення ваги позитивно впливає на перебіг хвороби, зменшуючи больові відчуття в хворих суглобах.

Крім цього в результаті дієти повинно відбуватися поповнення речовин, необхідних для відновлення гіалінового хряща. З яких же продуктів повинно складатися харчування такого хворого?

Особливості раціону харчування

Перевагу варто віддавати молочним продуктам як джерела кальцію, який зміцнює кістки. Корисними будуть сир, домашній сир, кисломолочні продукти. М’ясо варто вибирати нежірное- кролик, курка, індичка. Харчування при артрозі має включати холодці або холодці, приготовані на основі кісткового бульйону, що містить велику кількість колагену, необхідного для побудови як кісткової, так і хрящової тканин. Корисно застосування в цих цілях і харчового желатину, що містить хондропротектори, також сприяють поліпшенню стану хряща.

  Настоянка з ананаса для схуднення

Корисні жирні сорти риби. Вони містять поліненасичені жирні кислоти групи Омега-3, благотворно впливають на стан суглобів.

Необхідні в раціоні свіжі фрукти, свіжі і тушковані овочі, яких потрібно вживати не менше 750 г в день, волоські і мигдальні горіхи.

Потрібні такому хворому вітаміни, особливо показаний вітамін С, що міститься в капусті, цибулі і бере участь в синтезі колагенових волокон, що сприяє відновленню пошкодженої хрящової тканини. Крім цього, він має антиоксидантну та протизапальну дію. Корисний прийом овочів і фруктів в сирому вигляді.

Рекомендується пити щодня до 2л рідини, це може бути мінеральна вода без газу, морси і соки, розведені водою. Дуже корисним є гранатовий сік, який сприяє зняттю запального процесу. Його рекомендується приймати по 5 ст. ложок в день.

Існує ряд продуктів, які при цьому захворюванні з раціону слід виключити. Це жирні сорти м’яса, незбиране молоко, прянощі, фрукти, що володіють кислим смаком і соки з них. Не можна вживати висококалорійні солодкі і борошняні продукти, що сприяють збільшенню маси тіла, алкоголь, бажано також обмежити куріння. Не слід засмічувати свій організм шлаками, що виникають при вживанні копченостей, смаженого м’яса і риби. Рекомендується утриматися від напівфабрикатів і контролювати споживання кухонної солі. Небажаний прийом їжі після 19 годин.

  Кількість калорій необхідне для схуднення

Особливості дієти в період загострень

Загострення захворювання неминуче вимагає застосування лікарської терапії, що складається, перш за все, в призначенні нестероїдних протизапальних препаратів, дратівливо діючих на шлунково-кишковий тракт. Яка роль дієти в цей період?

Харчування при артрозі колінного суглоба в гострій стадії захворювання має бути таким, щоб зменшувати диспепсичні явища і больові відчуття, що виникають на тлі прийому лікарських препаратів. Це печія, нудота, блювота, діарея, біль в епігастральній ділянці.

З раціону слід виключити всі, що може погіршити ці симптоми:

  •  міцні м’ясні і рибні бульйони,
  •  приправи,
  •  пряні соуси,
  •  бобові,
  •  соління й маринади.
  Чому люди товстішають?

Вживання цих продуктів підвищує кислотність шлункового соку, посилює ульцерогеннадію протизапальних засобів і провокує виникнення виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

При загостреннях хвороби показано також проведення фруктових або овочевих розвантажувальних днів 2 рази на тиждень. Для організму це служить своєрідним стресом, на тлі якого процеси обміну речовин активізуються, а стан суглобів поліпшується.

Таким чином, збалансованість раціону, забезпечення достатнього харчування хрящової тканини при обмеженні загальної енергетичної цінності їжі може в значній мірі поліпшити стан хворих артрозом колінного суглоба.

Залишити коментар

Ваш email не публікується. Обовязкові поля позначені *

*