Яку мийку вибрати для кухні

Яку мийку вибрати для кухні

Головна » Побутова техніка » Яку мийку вибрати для кухні

Кухонні мийки бувають різні: врізні і накладні, залізні емальовані і поліровані з нержавійки, скляні, фаянсові, порцелянові, гранітні, мармурові, з керамограніта, литого каменю, акрилового каменю.

Коли мова заходить про вибір мийки, то як правило маються на увазі мийки з нержавіючої сталі і керамограніта, які отримали найбільше поширення останнім часом. Хоча іноді з міркувань дизайну потрібно стара обшарпана емальований мийка, а під нею ще більш старе зі стильними розлученнями іржі і спеціально підібраними плямами бруду відро для сміття, як недавно мені пропонувала зробити одна знайома, яка відпочивала чи в Ніцці, то чи в Каннах, але це окремий випадок і загострювати на ньому увагу я не буду. Можливо таке дизайнерське рішення і здасться оригінальним, але в глибинці люди не те, щоб не доросли до такого дизайну, просто ще не встигли від нього як слід відвикнути і тому хочеться чогось нового. Тут-то і починається приємний і болісний процес вибору:

Яка мийка дешевше? Яка надійніше?

Як правило мийки з нержавійки в 1.5-3 рази дешевше будь-яких інших видів мийок, але не завжди при виборі мийки цінове питання — вирішальний.

Будь-які мийки, що виготовляються в промислових обсягах, відносно легко миються або очищаються, стійкі до дії побутової хімії, мають відповідний рівень екологічності, проте різниця все-таки є.

Найнадійніші за замовчуванням мийки з нержавійки

особливо паяні (зварні). Термін служби таких мийок практично не обмежений. Але і таку мийку, якщо постаратися, можна зіпсувати, а так невеликі подряпини, що виникають в процесі експлуатації можна зашліфувати.

Мийки з керамограніта і литого каменю

рекламуються як міцні і надійні, але крім механічних пошкоджень у вигляді Вищербліни і відколів, які можуть виникнути в процесі експлуатації, і які теж можна спробувати відшліфувати, такі мийки можуть зруйнуватися від виливання окропу в мийку, або від гарячої сковороди або каструлі, поставленої в мийку , тому, наприклад, коли зливаєте воду від картоплі, потрібно не забувати включати холодну воду, а ще краще спочатку заткнути мийку пробкою і набрати води заздалегідь, а перед тим як ставити в мийку гарячу сковороду або каструлю, спочатку потрібно поставити теплоізоляційну підставку. Не те, щоб це так уже й важко зробити, але все-таки це кілька обмежує руху при приготуванні їжі.

В акрилові мийки

можна лити будь-яку воду, але поява тріщин і відколів також не виключається.

За який мийкою легше доглядати?

Яка б не була мийка, в ній не рекомендується залишати на довгий час посуд, схильну до корозії, користуватися хімічними засобами очищення, не призначеними для цього виробу і взагалі відчувати мийки на міцність.

Тут лідери — мийки з нержавіючої сталі і акрилові мийки.

Але до побутової хімії акрилові миття не такі стійкі, як мийки з нержавіючої сталі, а якщо верхній захисний шар акрилової мийки зіпсується, то не тільки загубиться зовнішній вигляд, а й доглядати за такою мийкою, стане набагато важче.

Простота догляду за керамогранитной мийкою і мийкою з литого каменю

сильно залежить від пористості мийки, а пористість дуже сильно залежить від якості виготовлення. Тому купувати керамогранітні мийки з великими акційними знижками я б не радив.

Яка мийка красивіше?

Краса річ суб’єктивна, але, на мій погляд, тут у керамогранітних мийок конкурентів немає. Хоча врізні мийки з нержавійки виглядають теж нічого. І тут виникає наступне питання:

Мийка врізна або накладна?

Накладні мийки

бувають тільки з нержавіючої сталі і виглядають вони трохи по-столовской. Такі мийки встановлюються зверху на шафку для мийки. Дизайнерські можливості при виборі такої мийки сильно обмежені. Проте це найдешевший з усіх можливих варіантів, так як дозволяє заощадити 10-20 $ на стільниці під мийку, що іноді можна порівняти з ціною мийки. Накладні мийки можуть бути пресованими або паяними. У всіх накладних мийок з нержавіючої сталі є недолік -гострі кути передньої панелі, що в принципі достатньо травмоопасно. Та й кріпити такі мийки до шафки не дуже-то зручно

Врізні мийки

можуть бути якими завгодно: з нержавійки, скла, фаянсу, натурального каменю і керамограніта, круглі, овальні, трикутні, кутові. Використання врізного миття максимально розширює можливості дизайну і я б беззастережно радив використовувати тільки врізні мийки, якби не одна маленька, але дуже неприємна деталь. Такі мийки врізаються в стільницю. Якщо стільниця з ДСП, а не з натурального або штучного каменю чи пластика, то при поганій герметизації пропила під мийку і стику між стільницею і миттям стільниця почне розбухати і виглядати це буде вже не так стильно. Та й змішувач до виразний пресованої мийці краще використовувати або настінний або врізаний в стільницю, а врізати змішувач в стільницю з ДСП я б не радив. Звичайно бувають вологостійкі стільниці (на зрізі ДСП салатового кольору), з якісно обробленими герметиком пропилами, тому як без обробки і водостійке ДСП розбухне буквально через кілька годин постійного впливу води, але такі опції є далеко не у всіх конторах по виготовленню меблів. А врізати мийку в мармурову або гранітну стільницю не так просто як в ДСПешную, крім того, що міцність стільниці з натурального каменю при цьому сильно зменшиться, але ще і виходить, що платиш кілька сотень доларів за 4 вузеньких смужки, якщо мийка прямокутна. А ось для пластикових стільниць і стільниць зі штучного каменю врізні мийки — саме те.

Є ще, звичайно мийки, що виготовляються монолітом зі стільницею зі штучного (литтєвого) каменю, і підклеює або підставляються під стільницю, але це знову ж таки окремі випадки, які не мають широкого поширення.

А якщо з нержавійки, то пресована або паянная?

Пресовані (тягнені) мийки

виглядають симпатичніше і поки нові, блищать як лаковані. Головний недолік таких мийок — вони пресуються з досить тонкого листа металу 0.6-0.7 мм, тому такі миття не дуже глибокі, максимальна глибина близько 15-18 см, зробити глибше технологія не дозволяє. Врізати змішувач в таку мийку без додаткового посилення мийки небажано, змішувач завжди буде бовтатися.

Паяні (зварні) мийки

виглядають більш грубо, поверхня у них більш матова. Проте на мій погляд це найнадійніші мийки. Таку мийку можна подряпати, але при бажанні будь-яку, навіть сильну подряпину можна зашліфувати. І хоча такі мийки робляться з листового металу товщиною до 1,5 мм, але жорсткості в місці кріплення врізного змішувача все одно не вистачає і його також бажано посилити. Відрізнити паяні мийки від пресованих можна по більшій глибині мийки, а також по паянному (зварному) шву, його можна побачити, якщо перевернути мийку. Термін служби такої мийки практично необмежений — у мене на кухні стоїть паянная мийка вже більше 30 років (чи то угорська чи чеська, не пам’ятаю), років 7 тому врізав змішувач (раніше стояв настінний), скоро буду робити під неї нову коробку.

Одним словом, ідеального рішення при виборі мийки не існує. Тому яку б мийку Ви не обрали, будьте впевнені, це найкращий з усіх можливих варіантів.

Залишити коментар

Ваш email не публікується. Обовязкові поля позначені *

*