Дуже часто ми «нагороджуємо» або «втішаємо» себе їжею, дозволяючи з’їсти зайвого. І в тому, і в іншому випадку все ж доводиться шкодувати про те, що дали слабину, особливо якщо ми виявили зайві складочки на талії. Звичайно ж, цей факт відразу приводить у зневіру. Наприклад, зимова депресія дуже часто пов’язана саме з тим, що ми дозволили собі порушити набагато більше того, що хотіли, робили це часто, і зі смаком. Серед суєти Січневих свят багато хто просто не в змозі утриматися від гастрономічного спокуси, а що наступає за цим депресія — відображення нашої провини за втрату дисципліни.
З іншого боку голод і нескінченні обмеження в їжі також частенько призводять до депресії, поганого самопочуття і занепаду енергії. Тому іноді корисніше трохи порушити дієту, ніж фанатично її дотримуватися.
Загалом, у всьому потрібна міра, як кажуть золота середина. І дотримати її допоможуть останні дослідження в науці, які підтверджують зв’язок між виникненням депресії і звичками в їжі. Простіше кажучи, були визначені 3 категорії продуктів, які сприяють розвитку депресії.
Які продукти сприяють розвитку депресії?
Перша категорія продуктів
Всі з очищеного зерна: білий рис, макарони, випічка.
Підсумки отриманих досліджень опубліковані восени 2013 року в компетентному американському науково-дослідному виданні.
У цьому експерименті взяло участь понад 40000 активних, здорових жінок різного віку. Ті, хто регулярно вживав в їжу продукти — провокатори, в більшості своїй до кінця дослідження відзначали у себе ознаки депресії.
Друга категорія продуктів
Солодкі газовані напої: якщо ви, самі того не помічаючи, підсіли на Колу або Содову, перегляньте цю шкідливу звичку. Мало того, що для втамування спраги або в якості дієтичного напою вони не схожі, так ще і на думку того ж компетентного журналу, солодкі газовані напої прямо сприяють нагнітанню депресивного стану у людей.
Третя категорія продуктів
Фастфуд. Дослідження стосувалися хот-догів, гамбургерів, піци і так званої випічки «на колесах» — все, що прийнято вважати найбільш калорійним фастфудом. У 2012 році отримані дані озвучив американський журнал «Громадське харчування і здоров’я». Люди, які віддають перевагу фастфуд схильні до розвитку депресії на 50 відсотків більше тих, хто обходить швидку їжу стороною.
Невелика порція пасти, склянка Коли або з’їдений з нагоди гамбургер, навряд чи стануть початком насувається депресії. Але! Якщо Ви постійно відчуваєте смуток, Вас переслідує поганий настрій, то варто подивитися більш уважно на те, що ви їсте. Може виявитися, що список з трьох вищенаведених продуктів – ваша улюблена їжа, яку Ви їсте часто і багато. Висновки робіть самі, і якщо це вас бентежить – спробуйте переконатися у всьому на особистому досвіді.