Вже досить давно всі ці види капусти доступні цілий рік, але найкраще їх купують під час сезону дозрівання. Вони багаті на вітамін С, бета-каротином, калієм і кальцієм.
Для приготування найрізноманітніших блюд овочі з сімейства хрестоцвітних найкраще купувати свіжими, але вони відрізняються і тим, що в замороженому вигляді здатні зберігати майже всі свої поживні речовини. Їх можна готувати практично будь-яким способом.
Біла, італійська і пекінська капуста відрізняються тим, що містять багато вітамінів і мінералів, які піклуються про стан нашої шкіри, волосся і нігтів, а також мають протизапальну та протипухлинну дію.
Рекомендуємо: Лук поникающий (слизун)
Своїми властивостями капуста зобов’язана, зокрема, високому вмісту вітаміну С. У склянці подрібненого листя його міститься близько 60 мг, що, приблизно, відповідає змісту цієї ж речовини в невеликому лимоні. Крім того, зелене листя капусти — багате джерело вітаміну Е, здатного стримувати старіння шкіри, і сірки, зміцнює волосся і нігті. Численні дослідження довели, що капуста здатна уповільнювати ріст ракових клітин, запобігати розвитку раку шлунка, кишечника і дванадцятипалої кишки.
Останні дослідження підтвердили також небувалі за своєю потужністю протизапальні властивості капусти. Виявилося, що вона навіть здатна запобігати виникненню цукрового діабету 2 типу. Ось види капусти і деякі рекомендації, які можуть знадобитися при їх купівлі.
1. Кольрабі. Досить дорогий, найкраще купувати маленькі, молоді бульби, тому що великі можуть бути жорсткими і дерев’янистими.
2. Цвітна капуста. Містить багато вітаміну С. Суцвіття повинні бути пружними, без коричневих плям.
3. Брюссельська капуста. Виростає на високому стеблі. Купуйте тільки соковиту — підсохлий стане гірчити.
4. Брокколі. Містить більше бета-каротину, ніж морква. Потрібно вибирати лише інтенсивно-зеленого кольору, яскраво-жовті плями — ознака недостатньої свіжості.
5. Білокачанна капуста. Містить чимало вітаміну С і багато фолієвої кислоти. Найкраще вибирати тверді і важкі головки. Компреси з її подрібненого листя допомагають при синцях.
6. Савойська капуста. Володіє дуже інтенсивним смаком. За кількістю вітаміну А перевершує білокачанну. Є традиційним компонентом італійської кухні.
7. Червона капуста. Відрізняється злегка солодкуватим смаком і маленькою, щільною голівкою, а за її червоний колір листя відповідають антоціани.
8. Пекінська капуста. Соковита і ніжна, містить багато фолієвої кислоти і того ж вітаміну С. Потрібно вибирати пружну, без коричневих кінчиків на листках.