Щаслива сім’я щаслива по-своєму, але незмінним атрибутом благополуччя є домашній затишок і спокусливий аромат домашньої випічки. Якщо часу на приготування зазвичай небагато, можна швидко спекти чудовий пиріг з сиром і яблуками з листкового тіста, що продається в супермаркеті. Він вийде не менш апетитним, ніж на домашній основі, з хрусткою золотистою скоринкою, але часу на його підготовку знадобиться набагато менше.
Пропонуємо два варіанти улюбленого пирога з яблуками і сиром — класичний рецепт з домашнього листкового тіста і ще один з покупного. У першому випадку часу знадобиться набагато більше, але випічка вийде неймовірно смачною, і її можна буде сміливо давати навіть малюкам.
Другий варіант — для завантажених роботою і домашніми клопотами днів, коли на куховарство майже не залишається часу, але дуже хочеться чогось смачненького до чаю.
Пиріг з сиром і яблуками з домашнього листкового тіста
Складові
- Борошно пшеничне в/с — 0,5 кг
- Масло вершкове — 400 г
- Лимон — 1/2 плоду
- Вода холодна — 1/2 склянки
- Сіль — 0,5 ч.л.
- Сир м’який — 500 г
- Яблуко типу Пепенка — 3-4 середніх плода
- Яйце — 1 шт.
- Цукор-пісок білий — 100 г
- Кориця — 1/3 ч.л.
Як покроково зробити листковий пиріг з яблуками і сиром
Бажана слоистость тесту виходить не тільки з-за великої кількості жиру, а й завдяки особливому способу триразової розкочування. Справа клопітка і вимагає певної вправності, але зате отримаємо неперевершений смак і правильну структуру основи для пиріжка з фруктово-сирною начинкою.
- Починаємо з тіста, оскільки робити його будемо в кілька етапів. Ділимо борошно на дві однакові частини.
- Одну заважаємо з дрібно рубаним холодним маслом, поки маса не придбає однорідність.
- Катаємо її в шар товщиною до 2 см, кладемо на блюдо, притрушений борошном, і відправляємо в холод.
- У нас ще є частина борошна. У неї ллємо воду, додаємо свіжий сік половинки лимона, присаливаем і месім. Комок тесту, який повинен у нас вийти, катаємо в вигляді кулі.
- Прикривши його чистою серветкою, залишаємо на півгодинки.
- Тепер треба розкачати його в пласт. За розміром він повинен вийти в два рази більше, ніж той, що «відпочиває» в холодильнику.
- Дістаємо його звідти і кладемо на середину того, що зроблений на воді.
- Далі потрібно з’єднати краї більшого шматка так, щоб отримати конвертик з іншою частиною тіста в середині.
- По поверхні, густо вкрита борошном, катаємо качалкою наш «конверт», щоб він став схожий на смугу шириною до 25 см при товщині 1 см.
- Пласт двічі згинаємо і відправляємо його в холод на 30 хвилин.
- Холодним його знову катаємо, знову звертаємо вчетверо і — в холод. Цю ж операцію проробляємо і в третій раз.
- Між другим і третім розкачування, коли майже готове тісто буде охолоджуватися, займемося фруктами.
- Якщо шкірка на яблуках не дуже груба, знімати її не обов’язково, а ось середину з насінням і жорсткими перегородками прибрати доведеться.
- Фрукти ріжемо тонкими пластинами, присмачуємо корицею і половиною цукрового піску, акуратно заважаємо.
- Сир пересипаємо цукром, кладемо яйце, заважаємо, щоб отримати начинку абсолютної однорідності.
- Тісто ділимо на дві частини, спочатку одну розгортаємо в тонкий лист і кладемо її на деко, не забувши зробити бортики.
Кладемо сир, потім красиво викладаємо яблучка, накриваємо іншим «млинцем» з розкачане тісто, з’єднуємо краю.
Запікаємо улюблений усіма пиріг з сиром і яблуками в добре нагрітій духовці. Як тільки на ньому з’явиться приємна рум’яність, випічку можна буде виймати. А ось відразу різати її не варто — потрібно дочекатися, поки вона охолоне, щоб начинка тримала форму.
Швидкий пиріг з сиром і яблуками в домашніх умовах
У відомому випадку під назвою «нежданий гість — подвійна радість» можна на швидку руку сфабрикувати частування з фруктів, сиру і готового тіста. На це піде не більше півгодини часу, а смачний результат вийде не менш вражаючим.
Складові
- Тісто листкове з магазину — 0,5 кг.
- Яблуко свіже — 2-3 шт.
- Цукор білий — 3-4 ст.л.
- Жирний сир — 200-300 г.
- Коричний порошок — 1/3 ч.л.
- Цукор з ваніллю — 1 пакетик.
- Яйце курки — 1 шт.
Домашня випічка яблучного пирога з сиром
- Сир заправляємо ванільним цукром і корицею, перемішуємо з половиною збитого віночком яйця.
- Яблука готуємо так само, як і в першому випадку, не забувши підсолодити часточки цукром.
- Розкачуємо перший шматок готової тестової основи і кладемо її в форму, залишивши борти.
- Зверху розмазує солодку сирну масу, негусто кладемо яблучну нарізку.
- Далі — другий тестовий «млинець», який теж потрібно добре розкачати, і знову — сир і яблука. Так повторюємо ще раз або двічі, в залежності від кількості листів тесту в пачці. Останній кладемо наверх.
- Покриваємо його яєчної сумішшю, проколюємо виделкою або прорізаємо ножем — в піч. Приблизний час запікання, в залежності від кількості шарів і товщини начинки, — півгодини або 40 хвилин.
Маючи в своєму розпорядженні небагато часу і хорошу духовку, можна балувати своїх домашніх улюбленої сезонної випічкою. Влітку листковий пиріг можна готувати зі свіжими яблуками та сиром, а взимку — з консервованими або морозивом часточками. Фрукти можна класти і інші, а в сир додавати цукати або сухофрукти.
Приємного чаювання і задушевної бесіди!