Інгредієнти:
1 стакан = 200мл
Тісто:
— 3 скляночки борошна
— 1 цілий +1 / 2 скляночки цукру
— 3/ 4скляночки сметани (у мене 15% жирності)
— 1 Яйце
— 1/2 чайних ложечки соди
— 1 чайна ложечка цедри лимона
— 3 стололових ложечки какао
— мускатний горіх на кінчику ножа
— 1/4 чайних ложечки меленого імбиру (сухого)
— 1/5 чайної ложечки меленого коріандру
— 1 чайна ложечка кориці
цукрова глазур:
— 1 склянка цукрової пудри
— 4 столових ложечки лимонного соку
крихта шоколаду за бажанням для обсипання — 30 гр.
Спосіб приготування:
Пряники-одне з найдавніших українських солодощів. Слово \»пряники\» походить від слова \»прянощі\», наявність яких в цих виробах є характерною їх особливістю. Колись вони готувались тільки на меді, так як цукор, їх привозили з далеких країн, і як правило, були дуже дорогими. Зараз ж варіантів приготування безліч. Існує приготування тіста сирцевим способом і заварним. В даному рецепті все просто… Кількість спецій може варіюватися на ваш розсуд, інших інгредієнтів слід дотримуватися в строго зазначених пропорціях.
Яйце, цукор, сметану, цедру лимона, какао і прянощі перемішати. Збивати протягом 5 хвилин міксером на малих оборотах. Далі додати в масу борошно і соду, перемішати ложкою до утворення однорідного тіста. Тісто виходить тягучим, трохи липне до рук. Руки трохи змочити водою і сформувати невеличкі кульки, розміром з дрібну сливу. Виложіть пряники на деко покрите пекарським папером і змащене олією, приплюсніть, надаючи форму палениці. Під час випічки вироби збільшуються, пізніше треба залишити між ними зазори в 3-4 см. Випікати в розігрітій до 220 -240С протягом 10-15 хв. Готові і теплі пряники покрити глазур\’ю і посипати за бажанням шоколадною крихтою.
Для глазурі: в цукрову пудру додати лимонний сік, розтерти ложкою до однорідної маси.