1359461710_kapustnjak-mamin-864704

Капусняк \»Мамин\»

Головна » Перші страви » Капусняк \»Мамин\»

Інгредієнти:
Я, звичайно, згрішила проти правди, коли назвала капусняк \»Мамин\», тому що по-маминому продукти всі екологічні (з городу або з ринку, принаймні не генетичні голландські виродки), але це керівництво до дії — її, а з мого боку — пристосування до жорстоких реалій сучасного життя … Отже, беремо:
Свинячі реберця (такі хорошінькі з м\’яском і жирком)
Картопля
Цибулю і часник
Шматочок сала (хорошего!) — як альтернатива соняшникова олія (данина нинішнім віянням в кулінарії)
Морквина
Шматочок кореня селери (це факультативно: від мене, не від мами)
Помідори — як альтернатива томати для піци в банці (грішу, грішу! Але! Тутечки помідори виключно генетичні виродки — терпіти ненавиджу! Навіть при моїй вселенській любові до помідорів я не можу їх їсти. Викручуюся так — вирощую у саду, а коли врожай кінчається переходжу на баночні).
Капуста — так, без неї не обійтися! Беремо на 2/3 свіжу і на 1/3 квашену, можна тільки свіжу або тільки квашену, але я люблю і готую так
І, як завжди сіль, перець, також бульйонна приправа (берете але вже факультативно гострий перчик і стільки ж солодкого зеленого)
1 стіл. л. жирної сметани (не менше 20%)

Спосіб приготування:
А рецепт простий: найкраще напередодні (а можна коли хочеш) зварити бульйон — кісточки повинні відділятися від м\’яса. М\’ясо виймаємо. Відокремлюємо від кісток і ріжемо на порційні шматки (не дуже маленькі)
У бульйон закладаємо 2-3 цілих (!) Картоплини, само собою, очищені, і варимо до готовності.

Тим часом готуємо піджарку: Сало (шматочок з сірникову коробку) дрібненько ріжемо і вижарюємо до шкварок, туди йде 1 дрібно порізана цибулина і 1 зубок часнику; цибуля позолотою — додаємо терту моркву і селеру. Тушкуємо до м\’якості. (Якщо ви щасливчик і маєте свіжі нормальні помідори, то вам слід чинити з ними так — відварювати їх цілком разом з м\’ясом, коли вони зваряться, виймаєте їх в сито, протирають через сито — насіння і шкірка залишаються в ситі, і використовуєте сік). Протушкувати овочі, додаєте туди 1 стол. л. сметани. Закипіла? Тепер томати з банки або сік туди ж. І тушіть до густоти.

Ваша картопля готова? Вийняти і придушити виделкою, зауважте, не в пюре перетворити, а виделкою так з почуттям розчавити.
Готуємо капусту. Для цього нарізаємо її тоненько уздовж, а потім ще дрібно і впоперек — на фото видно … і ту і іншу …

Перець чистимо і дрібно ріжемо, зелень миємо і ріжемо, часник дрібно нарізаємо

Тепер іде процес \»зборки\»: у киплячий бульйон кладемо м\’ясо, капусту (варимо її до смаку — чи до м\’якості або щоб хрустіла; я люблю хрустку), коли капуста готова додаємо картоплю і піджарку — але! — Робимо це так: опускаємо в капусняк друшляк, туди вивалюємо піджарку і як би даємо їй зійти соками, тобто вся густота викидається, при цьому її віджимаємо, а використовуємо лише рідку частину — ой, якось незрозуміло, але не знаю як краще пояснити, короче через друшляк її!

Все закипає — солимо-перчимо-приправляємо і під кришку часник, перчик та зелень.
Подавати зі сметаною.
Їжте на здоров\’я!

Залишити коментар

Ваш email не публікується. Обовязкові поля позначені *

*